top of page

JAZZQUIZ
for
October

The Answers

Songs and Places

Earth songs.jpg

In the quiz this month we gave you 10 questions about songs from the jazz repertoire that relate to various places. How many could you answer?

 

Give yourself one extra point if you were able to identify the title of the song that starts

 

I've flown around the world in a plane
I've settled revolutions in Spain

The North Pole I have charted
But can't get started with you

​

(I Can't Get Started - Vernon Duke and Ira Gershwin)
 

Your Score - Give yourself a point for each answer you got right
 

15+ correct:  Out of sight

10 - 14 correct:  Not quite focussed

6 - 9 correct:   Blame it on the lighting

3 - 5 correct:   Over the horizon

1 - 2 correct:   Should Have Gone To Specsavers

THE ANSWERS

1.  I'm Coming Virginia : If you travel south from New York down the Interstate 95 which do you come to first - the state of Virginia or the state of North Carolina?

​

Answer: Virginia

​

 

2.  Dear Old Stockholm : In which coutry would you find Stockholm - Norway or Sweden?

​

Answer: Sweden

​

 

3.  Scrapple From The Apple :  The Apple is New York, but what is Scrapple - Fried pork scraps and trimmings with cornmeal and wheat flour or A song from the film West Side Story?

​

Answer : Fried pork scraps and trimmings with cornmeal and wheat flour

​

 

4.  On Green Dolphin Street : is the theme tune to the 1947 film Green Dolphin Street. In the film what is the Green Dolphin - an inn  or a ship?

​

Answer: A ship.

​

 

5. Cantaloupe Island : Where is Cantaloupe Island located? The Maldives, off Mexico or nowhere (it is just a tune title)

​

Answer : Nowhere (it is just a tune title)

​

 

6.  Night In Tunisia : Tunisia is a country in North Africa. What is its capital?

​

Answer : Tunis

​

 

7.  St Thomas : This Sonny Rollins tune a. traditional Bahamian folk song "Sponger Money" and the traditional English song "The Lincolnshire Poacher". "The Lincolnshire Poacher" evolved into a nursery song in the Virgin Islands, which Rollins' mother sang to him when he was a child. The Virgin Islands are an archipelago of how many Islands?

​

Answer : Four

​

 

8.  Stompin' At The Savoy : Does the tune refer to the Savoy Hotel in London or the Savoy Ballroom in Harlem?

​

Answer: The Savoy Ballroom in Harlem

​

 

9.  The Girl From Ipanema : Ipanema is a neighbourhood in the city of Rio de Janeiro, Who was the girl who was the inspiration for the song - Heloisa Pinto  or Astrud Gilberto?

​

Answer : Heloisa Pinto (now known as Helô Pinheiro)

​

 

10. Georgia - Is the official State song Georgia On My Mind or Midnight Train To Georgia?

​

Answer : Georgia On My Mind.

​

​

11.  I Could Write A Book  : This song is from a musical based on a series of short stories from The New Yorker. Was the musical High Society or Pal Joey?

 

Answer : Pal Joey

​

​

12.  A Foggy Day : "in London town, Had me low and had me down, I viewed the morning with alarm ......." What then  "lost its charm" - The National Gallery or The British Museum?

​

Answer : The British Museum

​

 

13.  Hackensack : This Thelonious Monk tune is a suburb named after an American city where the earliest known inhabitants of the area were an Algonquian people who became known to settlers as 'the Delaware Indians.' They lived along a river they called "Achinigeu-hach", or "Ackingsah-sack", which translates to 'stony ground'. Is Hackensack in New Jersey or Delaware?

​

Answer : New Jersey

​

​

14. Concierto de Aranjuez : This track appears on the Miles Davis album Sketches Of Spain as an extended version of the second movement of Joaquin Rodrigo's compostion. Aranjuez is part of a Spanish city - is that Barcelona or Madrid? 

​

Answer : Madrid

​

 

15. Chicago (that toddlin' town) : is located on the edge of one of the Great Lakes - is that Lake Huron or Lake Michigan?

​

Answer : Lake Michigan

​

​

© Sandy Brown Jazz

Follow us on Facebook

  • Facebook

Join our mailing list HERE

bottom of page